"Vi började faktiskt att gråta"
TÄNNÄS (LT) 2001-03-30

Äntligen fick de el, Kerstin Persson och Per-Roger Wiberg i Käringsjön! Efter snart femtio års väntan, ansökningar och uppvaktningar kom till slut beskedet på torsdagen: ni får pengar till elektrifiering.

- Vilken lättnad, var Per-Roger Wibergs första tanke. Nu kan vi börja se framåt.

Jämtlands län var alldeles ovanligt lyckligt lottat när årets bidrag till restelektrifieringen delades ut. Av tjugo miljoner totalt gick över tio till Jämtlands län. Förutom familjen Wiberg-Persson i Käringsjön ska det komma el till hushåll i Ottsjölägret, Raukasjö, Bergsjöedet, Sandnäset och till två hushåll i Galberget.

Käringsjön har varit ett av de mest kända hushållen utan el. Per-Roger Wiberg är reservatsvakt ute i Rogen och dessutom uppvuxen på gården. Hustrun Kerstin Persson flyttade ut 1993. Tillsammans har de femåriga dottern Kajsa. På gården finns kafé och uthyrningsstugor - och allt detta utan el.

SKÖNT BESKED
- Dieselaggregatet har nog kostat oss en 15 000 per år, tror makarna. Mest i arbete med att reparera, hämta diesel och så vidare. Nu ska det verkligen bli skönt att få el!

Inte för att makarna hunnit fundera så mycket på hur det ska bli. Beskedet kom vid elvatiden torsdag förmiddag.

- Då började vi faktiskt gråta av glädje båda två, säger Kerstin.

Sedan kom TV. Sedan kom en tidning. Sedan kom en tidning till, och sedan ringde radion, och säkert femtio andra människor som alla ville gratulera till beskedet.

Makarna i Käringsjön har fått rakt nej på sin begäran om elektrifiering två gånger på senare år, 1999 och 2000. Första förfrågan om att få el till gården lämnades in av Per-Rogers farfar redan på 50-talet. Per-Roger begärde att få el första gången 1985. Sedan dess har det varit uppvaktningar, ansökningar, papper, papper, papper...

- Vi tog det ganska lugnt, i fall det skulle bli ett nej en gång till, säger de. Vi vågade inte hoppas. Men det hade varit hårt att få nej i år med, särskilt när man tittar på vilka andra som fått.

MÅNGA NYA UTGIFTER
Men allt sådant är glömt nu. Nu är det framtiden som gäller, och den innehåller mycket jobb och många utgifter. Det ska sökas tillstånd till stolparna. Det ska byggas och grävas. Hela elektrifieringen är kostnadsberäknad till 1,4 miljoner kronor, av de pengarna får makarna betala 137 000 kronor själva.

Det är bara för att få elen til tomtgränsen. Sedan tillkommer allting inne i huset, där ingenting är förberett. Till november kanske de har ström.

- Jag vill titta på TV hela dagarna, och så vill jag ha min snurrlampa därborta, säger dottern Kajsa.

- Tvättmaskin, och så att samla ihop alla tre frysarna som vi har på olika ställen. Att slippa frakta saker fram och tillbaka, säger Kerstin.
Underhållsvärme och dusch hemma!

- Till jul får vi låta lampan lysa hela natten, säger Per-Roger. Och vi kan ha utebelysning i trädet!

- När tomten kommer, då vill jag ligga i badkaret, skojar Kerstin. Vilken dröm.

KARIN ENGE

© 2001 AB Länstidningen Östersund

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel